• Home
  • Demens og tekniske hjelpemidler

Demens og tekniske hjelpmidler

Antallet mennesker med demens øker kraftig etter hvert som befolkningen vår blir eldre. I dag er det anslått at totalt 101 000 mennesker har demens og tallet anslås å dobles innen 2050. Med dette i bakhodet blir det stadig viktigere at samfunnet er forberedt på å støtte mennesker med demens.

I tillegg til å øke kunnskapen og forståelsen for demenssykdommer, er det også viktig å gi støtte gjennom tekniske hjelpemidler for å skape et tryggere hverdagsliv for en person som lever med en demenssykdom og for de pårørende.

Introduser teknologien på et tidlig tidspunkt

En person med demens føler seg best i et kjent miljø med rutiner, det kan for eksempel være i sitt eget hjem. Hjelpemidler kan gjøre det lettere å opprettholde evner og uavhengighet lenger, og jo tidligere i sykdomsforløpet hjelpemidler brukes, jo lettere er det for brukeren å lære å bruke dem. Et eksempel på et hjelpemiddel er GPS -klokken. Klokken har innebygde funksjoner, for eksempel GPS-posisjonering, alarmhåndtering og toveiskommunikasjon, noe som gir brukeren større frihet til å leve et selvstendig liv utenfor hjemmet. Et annet eksempel, hvis brukeren skulle falle eller bevege seg utenfor et bestemt område, genereres en automatisk alarm. Ved hjelp av geofence -funksjonen i systemet, så vil alarmen vise hvor brukeren er, og hjelp kan sendes raskt til stedet. Da GPS-klokken har en toveiskommunikasjon, kan klokken også fungere som en telefon, for eksempel for å veilede en bruker som ikke finner veien hjem eller tilbake til et kjent miljø.

Trygt og et sikkerere hjem ved hjelp av sensorer

Ved hjelp av sensorer kan du skape et trygt og sikrere hjem for dem som lever med demens. Eksempler på sensorer kan for eksempel være en bevegelsessensor, den alarmerer når en bruker står opp om natten eller åpner en dør eller et vindu. Et annet eksempel på en sensor er en komfyrvakt som "beskytter" og slår av ovnen hvis den blir for varm eller det oppstår røyk. Et annet eksempel på en sensor er en alarmmatte, den kan plasseres ved sengen eller ved inngangsdøren og alarmerer når personen tråkker på den.

Sensorene samler informasjon om brukeren og deres oppførsel, denne informasjonen kan deretter brukes av omsorgspersonellet når de planlegger hjelpetiltak for å gjøre hverdagen lettere for dem med demens.September er den internasjonale Alzheimers måned

Lær mer

Mobil GPS-alarm

Tunstalls mobil GPS-alarm er et verktøy som kan tilpasses brukerens behov. Alt fra demente brukere til ansatte som jobber alene.

Lær mer

Vil du vite mer om våre løsninger?

Fyll ut kontaktinformasjonen din nedenfor, så tar vi kontakt med deg.